„Москвич” отпразнува 50 години

Вижте как се е развил легендарният автомобил през годините

16:16 12.12.2016

На 10 декември ''LADA Ижевский автозавод", част от групата АвтоВАЗ, отбеляза 50-та годишнина от пускането на първия автомобил в Удмуртия (република в Русия). През 1966 г. там дебютира легендарният автомобил  „Москвич-408”, чието производство навремето е прехвърлено от московския завод АЗЛК в Ижевск.

Днес „LADA Ижевский автозавод” има модерно производство на автомобили, който отговаря на най-строгите международни изисквания. Там се произвежда най-популярният LADA Vesta, Granta liftback и автомобили под бранда Nissan.

На юбелия са се събрали над 30 хил. гости, който са посетили завода и са се запознали с процесите по производство на коли, участвали са в конкурси и състезания.

Ръководителят на Удмуртска република Александър Соловов каза: „Пускането на първия автомобил, преди 50 години, тук в Ижевск, укрепи промишления потенциал на Република Удмуртия. Автомобилният завод на Ижевск има богата история, опит и славни трудови традиции. И днес нашата компания е в челните редици на машиностроенето в страната. Ние разполагаме с наистина напреднало, модерно производство.”

 „Днес е истински празник за града ни. Преди половин излезе „Москвич 408”. Това събитие постави началото на автомобилната история на нашия град. Днес съвременните автомобили се правят тук и са сред най-продаваните в страната. Ние сме много доволни, че в историята на завода се откри нова, светла страница”, заяви кметът на града Юрий Тюрин.

История на развитие на първия "Москвич-408"

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство | автомобили | лада | видове | инженерен център | автомобилни продажби