Усвояваме едва 1 % от еврофондовете годишно

Някои оперативни програми стартират със сериозно закъснение

08:53 01.08.2016

България е успяла да усвои едва 2,4% от европейските средства, които са й отредени от бюджета на Европейския съюз за новия програмен период, който стартира през 2014 г. Това стана ясно от вицепремиерът Томислав Дончев. Това означава, че скоростта на усвояване за изтеклите 2,5 години от старта на новия период е символична – под 1% на година. За страната ни са предвидени близо 7.528 млрд. евро финансиране от ЕС по различните оперативни програми до 2020 г., а досега са разплатени едва 147 млн. евро. 

Успеваемостта към средата на юни беше 1.66%. Постепенно темпото се увеличава, но това не е достатъчно. Правителството си е поставило за цел до края на тази година по европроекти да бъдат разплатени около 2.9 млрд. лв.  От българския бюджет, който допълва еврофондовете, досега са преведени малко над 24 млн. евро за изпълнението на програмите към 1 юли. Министерство на финансите обаче е планирало близо 1.3 млрд. евро.

Сред всички оперативни програми в новия период най-много усвоени евросредства има по ОП "Развитие на човешките ресурси". Тя вече отчита изразходвани малко над 7% от общо 939 млн. евро за целия период, които България е договорила с Европейската комисия до 2020 г. 

Благодарение на строежа на метрото, сравнително добре се представя програма "Транспорт" - с инвестирани близо 3.4% от всичките 1.6 млрд. евро, които ще получим от Европейския фонд за регионално развитие, предаде Сега. От този фонд на ЕС се финансират проектите за транспорт, околна среда и за развитието на регионите. 

Фрапиращо изглеждат обаче записаните нули в графата за платени пари по една от новите програми за бизнеса - "Инициативата за малки и средни предприятия", която стартира със сериозно закъснение. Тя е с бюджет от 102 млн. евро и се управлява от Министерството на икономиката. Беше отделена от програма "Конкурентоспособност" и одобрена от ЕК през октомври миналата година. Според данните на МФ вече има преведен аванс от ЕС в размер на 5.1 млн. евро, но все още не са плащани пари по проекти за малък бизнес. България е третата държава в ЕС, която има специална европрограма за по-дребните фирми. Другите са Испания и Малта. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | проекти | еврофондове | Томислав Дончев | оперативни програми | усвояване | програмен период | социални услуги | оценена | делегации | Sony Xperia 10 Plus

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ