Илинден е, почитаме пророка с огнената колесница

Според народните вярвания на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека

09:16 20.07.2017

На 20 юли отбелязваме Илинден - денят на Свети пророк Илия, живял 8 века преди Рождество Христово, съобщи КМЕТА.bg. Свети Илия успял да обърне мнозина в правата вяра в Израил, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие и се кланяли на езически бог. Несломен, той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля сред хората и да ги поучава. Един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на Елисей само горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк.

Според народните вярвания на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима много жертви на този ден. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба.

На тази дата през 1903 г. избухва Илинденско-Преображенското въстание.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: море | Илинден | пророк Илия | 20 юли

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини