Щатските индекси на рекордни нива след заседанието на Фед

Централната банка на САЩ запази лихвения процент, но очакването за ново повишение внесе оптимизъм

Снимка: Pixabay

Индексите Dow Jones и S&P 500 се покачиха до рекордни стойности, а банковият сектор записа големи печалби след заседанието на Федералния резерв. Въпреки че Централната банка на САЩ запази лихвения процент на досегашното си ниво от 1.25%, се заговори за вероятно още едно повишение през тази година, което ще бъде трето за 2017 г. Това внесе оптимизъм на финансовите пазари и засили щатската валута, в резултат на което валутната двойка EUR/USD достигна нива под 1.19, а двойката USD/JPY добави повече от половин процент и се изкачи над 112 йени за долар, посочва дневният бюлетин на Елана Трейдинг

Dow Jones добави 41.79 към стойността си, за да затвори на 22412.59, а индексът S&P 500 затвори с ръст от 0.06 на сто до 2508.24 пункта. От водещите индекси Nasdaq затвори на червено със спад от 0.08% до 6456.04 пункта, след като акциите на Apple и Microsoft поевтиняха. 

В очакване на решението на ФЕД, европейските акции записаха слабо изменение, като DAX напредна с 0.06% до 12561.79 пункта. Индексът на Острова FTSE 100 се спусна до 7275.25, като изгуби 0.05 на сто от стойността си. 

Златото започна деня с повишение, но след заседанието на ФЕД, печалбите на долара изпратиха ценния метал до цена 1301.21, което е загуба с 0.76%, докато среброто изтри 0.85% и поевтиня до 17.17 долара за тройунция. 

През изминалия ден петролът поскъпна, въпреки че данните за запаси на суровината се повишиха, което има негативен ефект, но основната движеща сила тук беше заседанието на ФЕД. Допълнителна подкрепа на цената беше изказването на петролния министър на Ирак , който каза, че ОПЕК и другите страни, добиващи от „черното злато“, обмислят затягане на добива. В края на деня барел от суровината се търгуваше за $50.71, докато сортът Брент достигна $56.20.

Основен лихвен процент – Япония

В ранните часова на деня Централната банка на Япония (BoJ) обяви предварителните данни за основния лихвен процент, който остана на текущата си стойност от -0.10%. Това беше очаквана новина от инвеститорите, при която не се наблюдаваха силни движения и волатилност на пазара. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лихва | акции | САЩ | пазари | Фед | Dow Jones | SP 500

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини