Бисер Петков: Трябва промяна на системата за хората с увреждания

По думите на социалния министър днес са били приети промени в прилагането на Закона за интеграция на хората с увреждания

Снимка: Economic.bg

Необходима е промяна както на системата, така и в администрацията, обслужващa хората с увреждания в България. Това каза социалният министър Бисер Петков пред журналисти по повод случая с Красимира Обретенова, напуснала България заради лошата политика по отношение на хората с увреждания, както и заради продължаващите протести на инвалидите в страната.

„Ще бъде направена проверка и ще бъде докладвано на премиера. Това, което разбрах е, че всъщност се възразява срещу периода, в който се спира помощта при преосвидетелстване, т.е. когато изтече срокът на съответното експертно решение”, коментира Петков.

„Днес Министерски съвет прие постановление за изменение и допълнение в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания”, заяви още социалният министър. Той обясни, че се променят редът и начинът за отпускане и контрол на целевите помощи.

По думите на Петков предоставянето на социална помощ на навършилите пълнолетие хора с увреждания значително би натоварило българската социална система и в момента се правят разчети. Освен това, според него, трябва да бъде преосмислен и размерът на въпросната социална помощ, която в момента е недостатъчна за хората с увреждания.

„И представителите на хората с увреждания са съгласни, че ако се даде една такава помощ без да се реформира системата, това ще са едни неефективно използвани пари. Някой от протестиращите споделил ли е, че е удовлетворен от тази помощ? Госпожа Обретенова спомена ли, че всъщност получава?”, каза още социалният министър.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бисер Петков | инвалиди | система | социален министър | хора с увреждания | социална помощ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини