Вулкан на Филипините се активира, хиляди хора напуснаха домовете си

За втори ден Майон изхвърля пепел и се образува пара

Снимка: Twitter
08:26 14.01.2018
Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори пореден ден. Хиляди местни жители избягаха от домовете си, предаде ДПА.

Вулкан се намира в провинция Албай, на 330 км южно от Манила. Второто поредно повърхностно изригване на Майон бе тази сутрин продължи около пет минути, сочат данни Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

"Образува се сивкава пара и стълб от пепел, които до голяма степен останаха скрити заради обвилите вулканичния кратер облаци. Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната дейност са били чути от местните жители", се казва в съобщение на института.

Степента на тревога за Майон бе повишена вчера на втора, след като стана факт първото повърхностно изригване, при което се образува стълб от пепел с приблизителна височина от 2500 м.

Властите на острова съветват хората да се въздържат от навлизане в 6-километровия радиус на опасната зона, за да се намали във възможно най-голяма степен рискът от внезапни изригвания, падания на камъни и свличания на земни маси.

Над 2200 жители на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са напуснали от вчера досега домовете си, заяви говорител на полицията. Те са настанени в училищни сгради, превърнати в евакуационни центрове.

Високият 2472 м вулкан е избухвал около 50 пъти от 1616 г. Последното му смъртоносно избухване е от май 2013 г., когато петима туристи загиват, а седем души са ранени. Най-страшното изригване е през 1814 г., когато загиват над 1200 души, а населено място е погребано под вулканична кал. При избухване през 1993 г. загиват 79 души.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вулкан | евакуация | Филипини

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини