Провеждат се президентски избори в Русия, има съобщени нередности

Изборите се наблюдават от около 145 хил. наблюдатели, от които 1500 са чужденци и представители на опозиционното движение на Алексей Навални

Снимка: БТА
08:36 18.03.2018

В Русия започнаха президентските избори. Въпросът при тях обаче не е кой ще бъде избран, а каква ще е избирателната активност и съответно легитимността на държавния глава, пише Associated Press. Очакванията са, че президентът Владимир Путин ще спечели четвърти мандат, но апатията сред избирателите е голяма, отбелязва агенция.

Гражданите избират нов държавен глава от общо осем канидати: Сергей Бабурин (партия "Руски общонароден съюз"), Павел Грудинин (КПРФ), Владимир Жириновский (ЛДПР), Владимир Путин (независим кандидат), Ксения Собчак ("Гражданска инициатива"), Максим Сурайкин ("Комунистите на Русия"), Борис Титов ("Партия на растежа") и Григорий Явлинский ("Ябълка).

По последни данни изборната активност е била 59.5%. Вече са затворили секциите в 35 региона. Първи са спрели да гласуват в Далний Восток.

Извън Русия за президент са гласували 45 хил. руски граждани, съобщи специален посланик на руското външно министерство Андрей Нестеренко. По думите му тази цифра постоянно се промения, а интересът към изборите е бил "колосален".

Наблюдатели съобщиха за нередности при вота.  Според наблюдателската организация „Голос“ („Глас“) един от проблемите е, че има избирателни секции, в които урните са поставени така, че са извън обхвата на камерите за наблюдение. Освен това има случаи на промени в последния момент при регистрирането на гласоподавателите, чията цел вероятно е повишаване на избирателната активност.

Изборите се наблюдават от около 145 хил. наблюдатели, от които 1500 са чужденци и представители на опозиционното движение на Алексей Навални, на когото бе забранено да се кандидатира.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | вот | президент | Владимир Путин | президентски избори | нередности | държавен глава

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини