Ананиев премахва карантината за българите, пристигащи от Великобритания

Заради големия брой заразени у нас Лондон все още отказва да премахне ограниченията за българските граждани

Ананиев премахва карантината за българите, пристигащи от Великобритания

Снимка: geograph.org.uk

Всички български граждани, пристигащи у нас от Великобритания и Северна Ирландия, вече няма да бъдат поставяни под карантина.

Това първо написа в страницата си във Facebook външният министър Екатерина Захариева, а по-късно бе обявено официално на сайта на МВнР, където бе качена и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Новите правила влизат в сила от утре, 16 юли. Карантината на пристигналите в България лица от Великобритания и Северна Ирландия в периода от 2 до 15 юли също се отменя.

„Продължаваме да работим с британското правителство за премахване на карантината в Обединеното кралство за пристигащите от България“, пише още Захариева.

Припомняме, че в момента Великобритания отчита по-малко нови случаи на заразени, отколкото България. Това е една от причините Лондон да откаже да ни извади от „червения“ списък на страните, чиито граждани могат да влизат на нейна територия, без да е необходимо да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Освен от Великобритания и Северна Ирландия, от утре в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат и всички лица, които пристигат от редица трети държави - Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна.

Отрицателен резултат от PCR тест обаче се изисква за лица, пристигащи у нас от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените по-горе. При влизането си в България те трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Коментари: 0