Изолацията предизвика масово предоговаряне на офисните наеми

Това ще е основният двигател на този пазар за сметка на подписването на нови договори

Изолацията предизвика масово предоговаряне на офисните наеми

Отлагането на наемни плащания и предоставянето на допълнителни отстъпки са най-често прилаганите мерки за справяне със ситуацията около коронакризата на офисния пазар в Централна и източна Европа. Това е един от изводите, до които достигат от консултантската компания Colliers в свой доклад за състоянието на офисния пазар в ЦИЕ в условията на коронакризата.

От анализа става ясно, че през цялата настояща година ситуацията на пазара на офиси ще се поддържа от предоговаряне на наемни условия и подновяване на договори за сметка на подписването на нови. „Договорите ще бъдат старателно преглеждани и преразглеждани от наемодателите, банките и инвеститорите с цел да се гарантира стабилността на приходите от наеми“, уточняват още от компанията в анализа си.

Вследствие на настоящата ситуация е възможно наемодателите да срещат все повече случаи на компании, които преразглеждат стратегиите си за използването на офис пространството и ще търсят гъвкави, хибридни решения, които да им позволяват да увеличават или намаляват наетата площ, според конкретните си нужди. Това може да доведе до някои предизвикателства за инвестиционния пазар в този сегмент, тъй като стойността на имотите зависи от срока, размера на наема и другите условия в договорите на наемателите, смятат анализаторите.

Наблюдава се забавяне и на инвестиционната активност в резултат на липсата на яснота за развитието на пазара, от една страна, а от друга, поради невъзможността да се пътува и да се извършват огледи на активи. С отварянето на пазарите се очаква транзакциите да се повишат през втората половина на годината.

Обемът на модерните офис площи в столиците на държавите в региона към края на първото тримесечие на 2020 г. достига 26.4 млн. кв. м. През периода са завършени над 288,000 кв.м., над 3.6 млн. са в строеж и планирано завършване през следващите 2-3 години. Най-голямо предлагане в сегмента в региона е регистрирано във Варшава (5.6 млн. кв. м), Будапеща (3.7 млн. кв.м) и Прага (3.7 млн. кв.м). На първо място по ръст на ново предлагане е Букурещ (78,000 кв.м.), следван от Белград (48,000 кв.м.) и Будапеща (45,560 кв.м.). Най-много офиси в строеж има във Варшава (792,800 кв.м.), Будапеща (582,000 кв.м.) и Букурещ (380,000 кв.м.).

Коментари: 0