Кабинетът най-накрая прие спорните ваучери за почивка

Те са само за лицата от „първа линия“ и са на стойност 210 лв.

Кабинетът най-накрая прие спорните ваучери за почивка

Снимка: Economic.bg/Архив

След дълги дебати и множество разногласия в управляващата коалиция по повод държавно финансираните ваучери за почивка на българското Черноморие, стана ясно, че те ще се използват само от хората на „първа линия“.

Това реши Министерският съвет днес по време на редовното си заседание.

Хората, които ще имат право да се възползват от държавните ваучери, които са на стойност 210 лв. и са за 7-дневна почивка, са лекари, медицински и немедицински специалисти, специализанти и други, извършващи дейности в лечебните заведения за болнична помощ, служители на регионалните здравни инспекции, центровете за Спешна медицинска помощ и Националният център по заразни и паразитни болести, както и служители на районните здравноосигурителни каси, командировани в регионалните здравни инспекции.

Възможност за почивка с ваучер ще имат и служителите от системата на Министерството на труда и социалната политика и от системата на Министерството на вътрешните работи и от Националното ТОЛ управление, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от Covid-19.

Ваучерите могат да се използват еднократно в срок до 30 ноември 2021 г. в категоризирани места за настаняване, а средствата по тях ще се изплащат чрез бюджетите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на отбраната.

Данъци и здравни осигуровки за сумите на талоните няма да се плащат, а сумите на местата за настаняване, ще се изплащат в 14-дневен срок преди пристигането на туристите.

Коментари: 0