Българският износ потъна с 21% през май

Сривът е по-силен от априлския, но се дължи основно на продажбите към трети страни

Българският износ потъна с 21% през май
476 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българският износ се е сринал с 21.4% през месец май, което е по-съществен спад дори от април – единственият пълен месец, през който страната бе в извънредно положение. 

 „Виновник“ за срива през май е главно търговията с трети страни, която потъва с 27.7%, докато износът към ЕС леко се възстановява спрямо месец по-рано, но на годишна база спадът му продължава да е значителен – 18%. Това показват данните за търговията на НСИ за месец май.

Спадът в износа за май за втори пореден месец е най-тежкият от есента на 2009 г. Номинално, спадът в експорта към страните от Блока все още е по-висок като сума (556 млн. лв.) спрямо този за трети страни (464 млн. лв.).


Износът към трети страни е намалял най-много към Египет, Грузия, Индия, Намибия, ОАЕ, Корея, Македония, Русия, Сингапур, Сърбия, САЩ, Тунис, Турция и Украйна. Пет от тези страни са и сред основните търговски партньори на България извън ЕС.

До края на май износът е достигнал 21.7 млрд. лв., като за същия период през 2019 г. той е с 2 млрд. лв. повече. В процентно отношение износът за първите пет месеца на годината е намалял с 8.1%, дължащ се основно на месеците април и май.

Основно износът спада в сектора на горивата, машините, оборудването и превозните средства, алкохолните и безалкохолните напитки и тютюна и химичните вещества и продукти.

За сметка на спада за първите пет месеца от началото на годината износът ни към някои страни расте на годишна база. Българският износ към Иран расте с 243%, а с Канада - със 192%. Търговията се подобрява още с Мароко, Либия и Китай.

Миналия месец в свой анализ Българската търговска камара посочи, че един от основните проблеми на износа е слабата диверсификация на някои продукти, което би могло да доведе до сътресения в резултат от коронакризата. Именно в сектора на нефтените масла България има една от най-слабите диверсификации, стана ясно от доклада, а при един от основните партньори в този сектор - Египет - сега наблюдаваме и най-същественото понижение в обема на износа.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg