Германската икономика започва да се възстановява от коронакризата

Това сочи индекс, разработен от Бундесбанк, който се основава на множество данни - от въздушния трафик до търсенията в Google

Германската икономика започва да се възстановява от коронакризата

Снимка: БТА

Германската икономика вече се възстановява от спада, предизвикан от пандемията, след като удари дъното през юни, сочи показател в реално време, разработен от централната банка на страната, предава Reuters.

Седмичният индекс на активността на Бундесбанк, създаден след избухването на пандемията, се основава на данни, вариращи от потреблението на електроенергия и въздушния трафик до търсенията в Google и тегленето на пари в брой.

Индексът показа, че германската икономика продължава да се свива, но от средата на юни темпът на това свиване става все по-слаб.

По-конкретно, индексът сочи, че икономическата активност в Германия за 13-те седмици до 12 юли е била с 2.7% по-ниска, отколкото през предходните 13 седмици, съобщи Бундесбанк. Това е подобрение спрямо данните от предишната седмица от минус 3.5% и в сравнение с нивото от минус 7.05%, отчетено на 14 юни.

Резултатът е в съответствие с най-новия перспективен индикатор и анализ на ЕЦБ, според които европейската икономика е ударила дъното през второто тримесечие на 2020 г.

Коментари: 0