Депутатите приключиха с обсъждането на вота и насрочиха гласуването

Депутатите приключиха с обсъждането на вота и насрочиха гласуването

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

112 ~ 2 мин. четене

След кратко обсъждане на вота на недоверие срещу правителството, депутатите гласуваха и датата на самото му гласуване. То е насрочено за утре, вторник, в 11.00 ч.

По време на днешното обсъждане опозицията изброи множеството скандали, с които е белязано управлението на Бойко Борисов в последните години, а управляващите партии изброяваха успехите на управлението.

От изпълнителната власт се изказа само вицепремиера Томислав Дончев, въпреки че половината от министрите бяха в залата. Тримата в оставка – Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, ги нямаше, тъй като са в отпуск. Премиерът Бойко Борисов все още в Брюксел, където продължават преговорите по начина на разпределяне на парите от спасителния европейски фонд.

„Българското общество и държава трябва да събере сили, да приключи с това хронично заболяване, каквото и да коства. Корупцията не се бори с думи, не се бори с хайки. Тя се бори с институции и закони. Уважаеми дами и господа народни представители, какво не ни достига при условие, че и институциите, и законите са ни взети от практиката на най-развитите държави. Някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Няма да влизаме в режим на колективна психотерапия. Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите, има ли такова мнозинство? Не говоря за ляво, дясно, либерално, консервативно. Корупция в България има от 10, от 20, от, 30, от 40, от 60, от 100 години“, коментира разгорещено Томислав Дончев.

Всичко това се случваше на фона на многохилядни протести под прозорците на Народното събрание. За 11-ти пореден ден хората искат оставката на правителството, като днес има призиви за гражданско неподчинение и блокиране на държавни институции. Засега са блокирани само ключови пътни артерии в София.

Подкрепи Economic.bg