10 малко известни факта за кафето

Добива се в около 80 страни в света, като Бразилия е най-големият износител и произвежда една трета от световната продукция

9440 ~ 2 мин. четене

Кафето е радост и почивка, повод за размисъл, вдъхновение и споделеност, един прекрасен ритуал, време за приятелски разговор, за усмивка и просто едно от нещата, без които не можем да си представим нашия живот. До такава степен сме приели кафето за даденост, че понякога почти забравяме да отправим поглед към неговата история и малки тайни. Затова ви представяме 10 малко известни факта за тази напитка.

1. Кафето се бори с Алцхаймер

Няколко изследвания по темата доказват, че редовната консумация на кафе помага в превенцията срещу Алцхаймер. Използва се дори кофеинова терапия.

2. В началото кафето е било храна

В Северна Африка комбинирали кафените зърна с животинска мазнина. Тази комбинация била мощен източник на енергия.

3. Най-скъпото кафе

Най- скъпото кафе в света се нарича Kopi Luwak. Kopi е индонезийската дума за кафе, а Luwak- местното име на Paradoxurus hermaphroditus (Asian Palm Civet). Това животинче е нощен бозайник, наподобяващ котка, което живее по дърветата и се храни с насекоми, гризачи и плодове. Животинчето изяжда червените плодове на кафето, като семената преминават през храносмилателния му тракт и се изхвърлят навън с изпражненията. След това семената се измиват и се изпичат леко, за да се избегне разрушаването на ароматните вещества, които се получават при процеса.
4. Кафето е подходящо за диета

Кафето, стига да го пиете без мляко и захар, на практика не съдържа никакви калории. Само трябва да внимавате, защото кофеинът е деуритик и е важно да пиете много вода.

5. Забранено през годините

Кафето е било забранявано 3 пъти на 3 различни места – веднъж в Мека през 16 век за 30 години, втори път в Англия по времето на Чарлз II и трети път в Германия през 1677 г.

6. Сортове кафе

Най-популярните сортове кафе са арабика и робуста. Арабика е по-цененият сорт кафе, с по-силен аромат, по-балансирана киселинност и по-ниско съдържание на кофеин. Робуста е по-горчива, по-евтина, с по-голямо съдържание на кофеин.

7. Количество кофеин

Има по-малко кофеин в тъмно изпеченото кафе, отколкото в средно изпеченото. Това е така, защото колкото повече се пече кафето, толкова повече кофеин се разрушава.

8. Ценна стока

Кафето е втората по продаваемост суровина в света след петрола, а над 500 милиарда кафета се сервират всяка година в целия свят.

9. Мляко в кафето

Ободряващото действие на кафето намалява при смесването му с мляко. Белтъчините на млякото се свързват с кофеина и по този начин забавят и намаляват усвояването му.

10. Влиянието на напитката

Влиянието на кафето върху кръвното налягане е изследвано в много големи групи от хора и за много продължително време (над 170 000 души за 30 години). От получените резултати се установява, че редовната употреба на кафе не води до увеличаване на хипертониците (хора с повишено кръвно налягане).

Подкрепи Economic.bg