100 млн. лв. по-малко акциз от цигари

Понижението на приходите е заради забраната за пушене

Спад в приходите от акциза на цигарите след въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места в началото на юни очаква директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Прогнозата си той направи в интервю за "Дарик радио". "През втората половина на 2012 г. в хазната вероятно ще влязат, в най-добрия от финансова гледна точка вариант, 100 млн. лв. по-малко от акциз върху цигарите", показват наблюденията на Танов.

Изводите си шефът на митниците прави на база опита във всички останали страни, които са приложили тази мярка. "Последната страна от Европейския съюз, която въведе тази мярка, е Испания. Вече направи една година от въвеждането на мярката и там приходите от акциз са спаднали 33%. И то е логично, защото тази мярка това цели - ограничаване пушенето на обществени места да доведе до по-малка консумация на цигари", обясни Ваньо Танов.

"В момента дистрибуторите задържат положението, не се извеждат цигари от данъчните складове, защото може би искат да се ориентират, да видят каква е консумацията в този месец", допълни Танов. Той уточни още, че тази мярка няма да повлияе на контрабандата, защото тези, които са консуматори на контрабандни цигари, са от такива социални групи, че не работят в офиси, и ще продължат да пушат.

Коментари: 0