100 млн. лв. са инвестирани в пътища в Плевен

Влагат се и средства за подобряване на здравеопазването, каза Лиляна Павлова

Около 100 млн. лв. са инвестираните средства в пътища в област Плевен. Това стана ясно от изказване на Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. По време на участието си в обществения дебат "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа" Павлова поясни, че в областта са вложени около 200 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие", като половината от тях са в инфраструктура, съобщиха от МРРБ.

"Развитието на свързаността, която е и един от приоритетите на стратегията, ще даде възможност на хората не просто да пътуват, а до го правят с цел работа, образование или туризъм", добави Лиляна Павлова. Тя обърна внимание, че има и инвестиции в подобряване на здравното обслужване в областта и в обновяването на Медицинския университет в Плевен, което може да го превърне в център за продължаващо обучение.

"България е една от първите страни, изпълняващи Стратегията на ЕС за Дунавския регион, с пилотен модел за развитие на транснационалното сътрудничество. Това е подписаният Меморандум за сътрудничество с Румъния за подготовка на съвместни проекти за подобряване на корабоплаването и навигацията в съвместния участък на реката между двете държави", каза още регионалният министър. Според нея може и да сме най-бедният регион в Европа, но имаме потенциала и волята да реализираме успешно възможностите, които ни дават инициативи, подобни на "Дунавската стратегия".

Лиляна Павлова определи като успех направеното от България предложение програмата за транснационално сътрудничество Югоизточна Европа да бъде преформирана в транснационална програма "Дунав", което вече е прието от Европейската комисия. "Тази програма ще бъде източник на финансиране на подготовката на съвместни за реализиране проекти за страните от поречието на реката. От нея ще бъде отделен ресурс и за изпълнение на проекти от приоритет "Сигурност" на стратегията, за които досега такъв не е имало", категорична е Павлова.

Коментари: 0