12 германски концерна на поход срещу S&P

Компаниите се обявиха срещу повишаването на таксите и засилиха натиска срещу рейтинговите агенции

6440 ~ 1 мин. четене

12 германски концерна изпратиха остро писмо до рейтинговата агенция Standard & Poors, съобщи Financial Times Deutschland. Компаниите, сред които са се обявили срещу увеличаването на таксите на агенцията и я обвиняват, че изкуствено надува цените. Според тях става дума са двойно увеличение. S&P обаче твърди, че увеличението за европейските предприятия е по-малко от 5%.

Писмото е подписано още от Bayer, Continental, Daimler, Lufthansa, Deutsche Post, E.on, Henkel, Linde, RWE, Siemens, VW и Bertelsmann. Те заплашват с „последващи мерки”, ако S&P не остави таксите на нивото от миналата година. Според данните някои от компаниите плащат шестцифрени суми годишно.

С писмото на концерните увеличават натиска с обвиненията в картел към трите агенции. Например от началото на кризата в Европа се върти идеята за създаването на независима рейтингова агенция. Срещу подобно нещо обаче се обяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, според когото една създадена от държавите или Европейската комисия агенция никога няма да успее да устои на конкуренцията. Шойбле обяви и че не възнамерява да дава пари за подобно начинание.

Рейтинговите агенции S&P, Moody's и Fitch контролират 95% от пазара на подобни услуги в света.

Подкрепи Economic.bg