1250 евро помощи за млади фермери

Новата схема за подпомагане на ЕС ще влезе в сила от 2015 година

344 ~ 1 мин. четене

До 1250 евро на година ще получават малките фермери от началото на 2015 година, предвижда Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Най-голям интерес към новата схема за подпомагане на дребните стопани ще имат производителите на плодове и зеленчуци, които обработват по-малко площи. Това прогнозират експертите от земеделското министерство, които в момента разработват правилата. Парите ще се предоставят накуп и при облекчена процедура, пише "Преса".

До 1 август нашата администрация трябва да подготви правилата и да ги изпрати за одобрение в Брюксел. Очаква се българското предложение да е близко до определения от Евросъюза максимум.

Всеки стопанин има правото сам да реши дали иска помощ като малък производител или субсидии по общия ред. Ако влезе в схемата за малките, той няма право на другите европейски плащания. Отпада възможността да взема пари за единица площ, за животни, добавка като млад фермер и увеличени субсидии за първите 30 хектара. Във всеки момент фермерът може да напусне схемата и да премина към стандартното подпомагане. Ако установи, че това не му е изгодно, няма право да поиска подкрепа като дребен производител.

Около 80 000 са стопаните, които получават европомощи. Приблизително половината от тях сега взимат субсидии под 1250 евро. Очаква се те да се насочат към схемата за подкрепа на малките фермери, показват първоначалните анализи на аграрното ведомство. 

Коментари: 0