158 партии предадоха отчетите си

Сметната палата ще одитира данните през следващите 6 месеца

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Общо 158 партии са подали в законовия срок годишните си финансови отчет в Сметната палата, съобщиха от държавния одитор. Формациите са представили и списъците на дарителите си за 2012 г. Други 23 партии обаче не са подали годишните си отчети за 2012 г. пред Сметната палата.

В  Закона за политическите партии е записано, че формация, която не представи в срок финансов отчет ще бъде глобена от 5 до 10 хил. лв. При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.

Законовият срок изтече на 1 април, като след него Сметната палата ще одитира данните през следващите 6 месеца. Одиторите ще проверяват приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия; ползвали са предоставени им помещения - държавна или общинска собственост или са участвали в избори, ако такива са провеждани.

Подкрепи Economic.bg