180 млн. повече от акциз на цигари

Загубите на държавата от контрабандата достигат 400 млн. лв., каза Ваньо Танов

Приходите от акциз на цигари са със 180 милиона лева повече от заложените. Това обяви директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов пред БНТ. 400 милиона лева са загубите от контрабанда на цигари, каза той.

 

Смятам, че нашата битка е доста успешна. Ако сравняваме с прогнозите, които направи Международният валутен фонд и Световната банка – трябва да отбележим, че драстичното увеличаване на акциза на цигарите на всеки 10% водят до 4% спад. Това са изследвания, които са правени в продължение на 10 години в целия свят. При снижаване или запазване на същите доходи на хората прогнозата беше, че потреблението ще спадне на 9 милиарда къса, а то е близо 11 милиарда, каза Танов.

 

На всички митници са изградени координационни центрове, които работят денонощно. Прави се денонощен анализ. Изградени бяха структурите на митническото разузнаването и разследване. Осем рентгенови системи пристигат. Две вече са монтирани на пристанище Варна и Бургас, монтирани са и на Капитан Андреево, на Калотина в Русе, посочи Танов. 

 

Коментари: 0