Една трета с по-високи пенсии от 1 юни

Увеличението ще се отрази и на парите, които се дават за инвалидност

6058 ~ 1 мин. четене

Близо една трета от пенсионерите в България ще получат по-високи пенсии от 1 юни. В момента те взимат по 136 лв., като с увеличението на минималната пенсия ще достигне 145 лв. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред радио „Дарик”.

Корекция ще има и за тези, чиято пенсия е обвързана с минималната.

„Увеличението на минималните пенсии за стаж и възраст ще се отрази и на минималните размери на други пенсии. Става дума за пенсиите, които се отпускат за инвалидност, по отношение на пенсиите за непълен осигурителен стаж”, обясни Петков.

Така според разчетите на института по-висок размер на пенсията ще получат около 736 000 пенсионери.
По думите му демографската картина в страната продължава да е неблагоприятна. На всеки 100 осигурени лица в България се падат 80 пенсионери. Шефът на НОИ посочи, че в началото на годината не е отчетен ръст на броя на новоотпуснатите пенсии въпреки очакванията за бум на новите пенсионери след въведените мерки, свързани с пенсионната реформа.

През първото тримесечие на тази година са се пенсионирали общо 29 420 души, като спрямо миналата година те са с 2810 човека по-малко.

Управителят на НОИ не каза дали кризата е довела до увеличаване на некоректните работодатели, които бавят или укриват осигуровки, тъй като с данните разполагали в НАП. Той подчерта обаче, че са необходими мерки за повишаване на приходите от осигурителни вноски и за повишаване на контрола върху тяхното събиране.

Подкрепи Economic.bg