200 хиляди лева са щетите от влаковия инцидент

Кражбата на жп инфраструктура да е престъпление, настоява транспортният министър Данаил Папазов

Снимка: БГНЕС

144 ~ 2 мин. четене

200 хиляди лева - на толкова се изчисляват щетите от инцидента, при който товарен влак дерайлира между гарите Яна и Мусачево. Композицията с 18 вагона излезе от пътя заради кражба по крепежните елементи на релсите и 7 от вагоните се обърнаха в петък вечерта малко преди 23 ч. Няколко дни ще продължи работата по разчистването и възстановяването на мястото на инцидента.

Кражбата от железопътна инфраструктура трябва се впише в Наказателния кодекс като тежко престъпление. Това каза министърът на транспорта Данаил Папазов, който окачестви инцидента като терористичен акт. „Трябва да има промени в Наказателния кодекс за тези действия. Тъкмо сега се обсъждат промени, и обмисляме един много важен елемент в този закон. Трябва за всички линейни обекти, които са в страната, мостове и железопътни линии, да се вземат мерки", каза още министър Данаил Папазов, цитиран от Фокус.

От следствието вече са разрешили да започне изтеглянето на дерайлиралите вагони от релсите на междугарието Яна - Мусачево. В близките 7-8 часа обаче, не е възможно да се направи организация по изтеглянето. На мястото на инцидента остават експерти и служители на железницата. Министър Данаил Папазов и генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев също направиха оглед на произшествието и констатираха какви са щетите от инцидента, като заявиха, че до дни, но не уточниха колко, ще продължи операцията по разчистването. На мястото остава и полиция. 

В участъка, който е в междугарието Яна - Мусачево, е имало контактна мрежа, която обаче е била премахната, поради постоянните набези на крадци. Дерайлирате вагони са паднали встрани до самата линия. Самото място на инцидента е труднодостъпно.  

Коментари: 0