AB InBev преговаря за корейска пивоварна

Гигантът веднъж продаде Oriental Brewery и сега се опитва да си я върне отново

232 ~ 1 мин. четене

Anheuser-Busch InBev SA е в напреднали преговори за закупуването на южнокорейската Oriental Brewery от фондовете за дялов капитал KKR & Co LP и Affinity Equity Partners на цена от над 4,5 милиарда долара, съобщава Ройтерс, като цитира източници, близки до сделката.

Страните уточняват последни условия по трансакцията, която ще е една от най-големите в Азия, като целта е да се постигне споразумение преди края на януари.

Потенциалната покупка на най-големия в света бирен производител идва при оптимистични данни за бирената консумация в Азия, като регионалният пазар бележи ръст от 258 милиарда долара, или двойно повече, отколкото в останалата част на света.

AB InBev, KKR и Affinity са отклонили исканията за коментар, а Oriental Brewery не са открити, уточнява Ройтерс.

AB InBev продаде Oriental Brewery на KKR за $1.8 милиарда през 2009 година. Продажбата беше част от усилията на InBev да набере пари за покриване на задължения след придобиването й от американския производител на бира Anheuser-Buschгодина по-рано.

По-късно KKR проаде половината от дела си в Oriental Brewery на другия фонд - Affinity.

Според сделката от 2009 г. AB InBev има правото, но не и задължението, да купи обратно Oriental Brewery при предварително определени финансови условия в срок до 5 г.от осъществяването на предходната сделка. Този срок изтича през юли 2014 година, припомня Ройтерс.

Oriental Brewery отчита печалба преди данъци от 400 милиона долара в последните си финансови отчети, публикувани в края на 2012 година.

 

Коментари: 0