Венецуела остана без хляб

Стачка в държавния мелничен завод изправи страната пред недостиг на брашно

340 ~ 1 мин. четене

Хлябът е поредната стока, която изчезна от магазините на Венецуела. Страната е изправена пред сериозна хранителна криза заради липсата на пшеничено брашно, съобщава испанският вестник АВС. 

Правителството на южноамериканската държава е най-големият единичен вносител на брашно, но заради стачка на работнии в държавната мелнична компания Molinos Nacionales mill, от декември 2013 г. насам е спряно производството на суровината. Molinos Nacionales произвежда 40% от брашното, ползвано в страната.

Според агенция Peru21 други компании във Венецуела не са успели навреме да осигурят внос своевременно, тъй като не са успели да получат лиценз от държавата.

Това довело до дълг опашки от хора, които се извили пред пекарните, за да поръчат или купят малкото останал хляб.

Според агенцията снабдяването с хляб във Венецуела няма да се възстанови в нормалните си количества поне до средата на февруари заради бюрократичните процедури, които трябва да се изпълнят преди рестартирането на производството.

Властите обмислят да приемат брашно от Колумбия, за да се справят със ситуацията.

Въпреки че е еда от най-големите страни-износителки на петрол, Венецуела постоянно страда от липсата на основни стоки. В средата на миналата година в държавата едва не избухна революция заради недостиг на тоалетна хартия. Преди това имаше недостиг на мляко, масло, кафе и царевично брашно.

Също през миналата година църквата във Венецуела разпореди на свещениците да ограничат службите и литургиите заради недостига на църковно вино и хляб за причастие. 

Коментари: 0