200 малки фирми получиха заеми от МФИ Джобс

До края на 2014 г. се предвижда още 400 микро предприятия да бъдат финансово предприятия да бъдат финансово

Близо 200 микро предприятия са получи кредити през първата година от създаването на Микрофинансираща институция ДЖОБС (МФИ Джобс), съобщиха ръководителите на дружеството, което е собственост на Българска банка за развитие (ББР). Общият размер на отпуснатите средства е над 5 млн. лв.

МФИ Джобс е част от групата на ББР и е създадена като наследник на проекта JOBS - заетост чрез подкрепа на бизнеса, управляван от МТСП и Програмата за развитие на ООН. За развитие на дейността по финансиране на микро предприятията през май 2012 г. ББР увеличи капитала на дружеството с над 3 млн. лв.

Микрофинансиращата институция отпуска кредити и лизинг до 25 хил. евро или стойността им в лева за закупване на техника, финансиране на инвестиционни проекти, както и заеми за оборотни средства. Срокът за погасяване на инвестиционното финансиране е до 5 години, а гратисният период е до 12 месеца. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 24 месеца. Погасителните вноски и гратисният период се договарят според индивидуалните нужди и прогнозите за паричните потоци на всяка отделна фирма.

МФИ Джобс разполага с бизнес мрежа от близо 40 посредници, които имат офиси на територията на цялата страна. От представителствата може да се получи информация за всички продукти на компанията, както и да се разчита на експертна помощ при подготовката на документите за кандидатстване.

Коментари: 0