2021 г. отваря нови фронтове на конфликт между САЩ и Китай

Доналд Тръмп ще бъде наследен от човек с други приоритети и подход

2021 г. отваря нови фронтове на конфликт между САЩ и Китай

Снимка: БТА

1528 ~ 2 мин. четене

Конкуренцията между САЩ и Китай може да се разшири в нови области през тази година, усложнявайки и без това напрегнатите им отношения, които рефлектират върху глобалната икономика. Това сочи прогноза на консултантската агенция Eurasia Group, която очаква ескалацията на напрежението между двете световни сили да е сред десетте най-големи риска за 2021 г.

Нов потенциален източник на неразбирателство може да са зелените технологии, казва Леон Леви, старши анализатор в Eurasia Group. В подкрепа на думите си експертът напомня един от основните приоритети на новоизбрания американски президент Джо Байдън – борбата с климатичните промени.

„Вероятно ще видим по-голяма конкуренция в зелената енергия между САЩ и Китай. И това ще отвори изцяло нов фронт, който просто не сме виждали през последните четири години при Тръмп“, каза той пред CNBC.

В момента Китай е лидер в развитието на чиста енергия и технологии като батерии, соларни и вятърни системи. Заявката на страната е, че ще изпревари САЩ и до 2060 г. ще е въглеродно неутрална. Междувременно Вашингтон остави климатичните проблеми на заден план през последните четири години. По време на президентството на Тръмп страната дори излезе от Парижкото споразумение, а все още действащият държавен глава често дори отричаше опасенията около глобалното затопляне.

Байдън обаче ще бъде нетърпелив да навакса, смята Леон Леви. Според него САЩ ще направят големи инвестиции за пренасочване на части от тези вериги за доставка на чиста енергия обратно към САЩ. Също така „ще се стремят да посрамят китайските въглищни инвестиции в чужбина и ще обединят съюзниците да окажат натиск върху Китай по въпросите на климата и чистата енергия“, се казва в доклада.

Китай, от своя страна, няма да приеме това с лека ръка“, добави Леви.

В допълнение към зелените технологии, Байдън може да организира многостранен дипломатически фронт срещу Китай. По-рано той каза, че ще се консултира с традиционните съюзници на САЩ в Европа и Азия, за да разработи „последователна стратегия“ за Пекин. Този подход е различен от едноличните нападки на Тръмп за по-строга позиция срещу Пекин.

Тази стратегия на свой ред ще създаде „по-дълбоки разриви между Пекин и тези съюзници на САЩ“ и ще доведе до „битка за дипломация“ между САЩ и Китай, каза консултантът.

Подкрепи Economic.bg