Пуснаха V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Годишният планов ремонт започна на 2 май

44 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес, 10 юни 2013 г., приключи плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй". Блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната в 12 ч. и 23 мин. след извършена проверка и съгласие от Агенцията за ядрено регулиране.

В рамките на годишния ремонт, започнал на 2 май, успешно бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока. Реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с натоварване на мощността в съответствие с разрешението на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.

Миналата седмица ръководителят на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Митю Христозов обяви, че се обмисля спиране на единия блок заради слабото потребление и недостатъчния износ на електроенергия.  Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обаче е категоричен, че спирането на някой от блоковете на АЕЦ-а не трябва да е решението на проблема с ниското потребление.

Подкрепи Economic.bg