ЕК съди България заради цифровизацията

Страната ни не е изпълнила Директивата относно конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация

36 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейската комисия (ЕК) е завела дело срещу България заради ограничаване на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър, или за изграждането на т.н. мултиплекси. Това съобщиха от Брюксел в четвъртък, след като страната ни бе предупредена още през март 2012 г. и от София се искаше да предприеме мерки.

Според Комисията България не е изпълнила изискванията на Директивата относно конкуренцията. България не се е съобразила с изисквания на евродирективите, разпределянето на радиочестотите да стане по прозрачни критерии, като е обявила петте лота само в два конкурса. Така съзнателно е бил ограничен броят на компаниите, които да се занимават с тази дейност.

От ЕК посочват, че в нарушение на трите директиви, критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни. Били са отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

Ограниченията са наложени с текстове от предходните заключителни разпоредби на Закона за електронните съобщения. ЕК иска от съда да осъди Република България за нарушенията и тя да си заплати съдебните разноски.

Подкрепи Economic.bg