240 сгради ще са енергийно ефективни

Обектите, финансирани от Международен фонд „Козлодуй“, са разположени в цялата страна

7452 ~ 1 мин. четене

243 обществени сгради в цялата страна ще получат финансиране от Международен фонд „Козлодуй“ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на церемония по връчването на споразуменията за безвъзмездната финансова помощ.

Отпуснатите средства са в размер на 47 млн. евро, като това е най-мащабният проект за енергийна ефективност, реализиран у нас. След ремонта на сградите икономията на електроенергия в тях се очаква да бъде между 50 и 70%, посочи Добрев.

Обектите, финансирани от фонда, са разположени в цялата страна. Общо 99 от сградите са детски градини и ясли, 63 са учебни заведения, 16 административни сгради, 55 здравни заведения, 10 спорни и културни сгради.

Средства за подмяната на осветлението ще получат 14 общини, като мярката е на стойност малко над 10,5 млн. евро. Това са общините Черноочене, Кърджали, Варна, Дупница, Стара Загора, Севлиево, Габрово, Баните, Бургас, Горна Оряховица, София, Чепеларе и Добрич. Очакваната икономия на електроенергия е 45 на сто. 

За Столична община ресурсът няма да стигне за цялостна подмяна на осветлението и по тази причина ще подмени само частично, обясни министърът.

Подкрепи Economic.bg