260 000 по-малко бедни до 2020 г.

От есента около 100 000 деца и техните родители ще могат да получат консултации и социални услуги в 60 общини, съобщи Тотю Младенов

Един от основните социални приоритети на България е до 2020 година бедните граждани да са с 260 000 по-малко. Целта произтича от стратегията на Брюксел „Европа 2020” и предвижда предимно осигуряване на повече заетост и интегриране на малцинствата. Това обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от бТВ.

Според Младенов в рамките на изпълнение на ангажиментите си по европейската стратегията, страната ни е формулирала национална цел за драстично намаляване на броя на бедните хора. По думите на министъра правителството трябва да положи всички усилия за постигането на тази дългосрочна цел, като се използват средства за финансиране на различни мерки и програми не само от държавния бюджет, но и от Европейския социален фонд.

Тотю Младенов посочи още, че с помощта на Световната банка, България вече е стартирала и друг важен социален проект – за грижата за децата. Той е започнал миналата година и е предназначен за деца до 3 години, като вече около 60 общини са се включили в него.

„Най-късно от септември-октомври тази година около 100 000 деца и техните родители ще могат да получат консултации и социални услуги в 60 общини. Целта е да бъдат създадени места в детските градини чрез изграждането на нови или ремонт на стари, намаляване на таксите за занималните, индивидуална и групова работа с децата и родителите, здравна детска консултация и други”, обясни социалният министър.

Коментари: 0