ЕЦБ остави непроменен основния си лихвен процент

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската Централна банка реши да остави основната лихва на ниво от 0,25% в опит да ускори икономиката на Еврозоната, която забавя възстановяването си от рецесията

32 ~ 1 мин. четене

Eвропейската централна банка (ЕЦБ) оправда очакванията днес и запази основния си лихвен процент, съобщава Reuters. На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ реши да остави основната лихва на ниво от 0,25% в опит да ускори икономиката на Еврозоната, която забавя възстановяването си от рецесията. 

Наскоро стана ясно, че европейските банки са отпуснали по-малко кредити на компаниите, което е още един признак, че икономическият подем на континента не толкова стабилен.

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи днес, че заемите за компаниите са намалели с 3,1 процента през ноември спрямо същия месец година по-рано. През октомври спадът бе 3 процента.

Друга причина за запазването на ниското ниво на лихвата  е инфлацията, която през декември 2013 г. се е забавила до 0,8% на годишна база от 0,9% през ноември миналата година.

Коментари: 0