Оли Рен: Украйна има нужда от милиарди евро финансова помощ

Комисарят по външната политика пристига в Киев, за обсъждане на спешните мерки в икономиката с новата власт

40 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украйна ще се нуждае от финансова помощ, за да се спаси от банкрут. Това съобщи еврокомисарят по финансите Оли Рен в кулоарите на срещата на министри на финансите и шефовете на централните банки в Сидней, пише вестник The Financial Times.

По думите на еврокомисаря помощта трябва да е в милиарди евро. Някои медии споменаха, че става дума за сума от около 20 млрд. евро при исканите 35 млрд. евро, докато руският лидер Владимир Путин обеща едва 15 млрд. евро на експрезидента Виктор Янукович. Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард отбеляза, че за предоставяне на финансовата помощ е необходимо, да „стартират икономическите реформи”.

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външна политика и сигурността Катрин Аштън се очаква днес да кацне в Киев, като сред задачите й е обсъждането на мерките за стабилизиране на икономиката.

Евросъюзът по-рано заяви, че е готов да окаже на Украйна икономическа помощ, но само при условието, че Киев ще сключи споразумение с МВФ.

В неделя сутринта председателят на украинската Върховна рада и и.д. президент Александър Турчинов заяви, че „по текущата държавна сметка пари липсват изобщо”.

 

Подкрепи Economic.bg