Полското разузнаване очаква Русия и Турция да нападнат Украйна

Крим е най-вероятното място за провокации от страна на руските и турските служби и войски

Черен сценарий:

48 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Провокации от страна на Русия по границата с Украйна и намеса на Турция. Това предвижда Агенцията по разузнаване на Полша в докладите си към ръководството на страната, пише водещият полски всекидневник Rzeczpospolita.

Пояснява се, че най-вече става дума за полуостров и Автономна република Крим, където живее предимно руско население. Там е и основното разположение на руския Черноморски флот – за базата в гр. Севастопол Москва от години плаща наем.

„Москва може да използва сепаратистките сили, за да направи опит да отдели крим от Украйна”, смятат полските разузнавачи. Припомня се, че отскоро има призиви в кримския парламент, а власти на Севастопол призовават за „отбрана на града”.

Обществените организации, спонсорирани от Москва, се обърнаха с молба към руския президент Владимир Путин „да се намеси и да защити руското население”. Регистрирани са и редица сблъсъци на антиправителствените демонстрации с проруските банди в Крим.

Полското разузнаване предупреждава и за евентуални провокации на украинско-молдавската граница, която не се контролира от властите в Кишинев, а от непризнатата република Приднестровие, контролирана от руските войски.

Полското разузнаване е притеснено и от факта, че украинското офицерство е русифицирано и надали ще иска да защитава страната от интервенция на Москва. Аналогична е и ситуацията в специалните служби, където „има приемственост относно традициите от съветската епоха чрез подчинение на Москва”.

Още една важна заплаха е евентуалната намеса на Анкара. Полските разузнавачи припомнят, че турската преса вече писа за „многовековните връзки на Крим с Турция, които имат корени в Османската империя и Кримското ханство”. Пояснява се, че кримските татари са втора по брой етническа група на полуострова. Според украинските медии обаче татарите в Крим като цяло гледат положително върху евроинтеграцията, понеже мечтаят да изселят руското население от земите си.

Ситуацията в Крим обаче се усложнява от факта, че Турция е и донякъде съюзник на Европейския съюз (ЕС) по линията на НАТО – държавата е от малкото членки на алианса, които разполагат с план за отбрана при извънредни обстоятелства. 

Подкрепи Economic.bg