3,5 млн. чужденци по Черноморието ни това лято

Командироват 500 полицаи, за да пазят реда в курортите

Около 3,5 млн. чужденци се очаква да посетят българските летни курорти през тази година. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с представители на 17 посолства у нас. Той отчете, че през 2011 г. в страната ни са пристигнали 8,7 млн. чужденци, от които 4,5 млн. - туристи.

Вицепремиерът изрази надежда, че алкохолният туризъм може да бъде преборен с общи усилия и подобряване на условията, което ще привлече по-добри туристи. По думите му благодарение на предприетите мерки са ограничени въоръжените грабежи на транзитно преминаващите през България, повишена е и сигурността в зимните ни и летните курорти.

По думите на посланика на Норвегия Тове Скарстейн България е постигнала огромен напредък и българските зимни курорти като Боровец и Банско са отбелязали отлични резултати.

За да подсилят колегите си край морето, ще бъдат изпратени общо 500 униформени от цялата страна.

Междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че за улеснение на чуждите туристи се предвижда в българските курорти да бъдат въведени автомати за обмяна на валута по подобие на банкоматите.

По негово предложение ще се извършва и координация на инспекциите през летния сезон, като целта е да се улеснят не само представителите на контролните органи, но и да се отнема по-малко време на проверяваните.

Коментари: 0