30 млн. лева се отпускат за детски градини

С тях ще бъдат построени 19 ясли и детски градини и ремонтирани още 15

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Правителството прие 30 млн. лева да бъдат дадени за строителството на детски градини в седем общини. Средствата се отпускат от централния бюджет и са предназначени за основен ремонт и изграждане на детски ясли и детски градини, реши днес Министерски съвет.

Парите ще получат общините Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, София и Стара Загора.

"С тези средства се цели преодоляване на проблемите в общини с недостиг на свободни места в детските заведения във връзка с въвеждането на задължителното обучение на пет- и шестгодишните деца", гласи правителственото решение.

Финансовият министър Симеон Дянков нееднократно е споделял тезата, че вместо за увеличение на парите за майчинство трябва да бъде финансирано изграждането на детски градини, тъй като така майките ще бъдат улеснени да се връщат на работа.

На правителственото заседание днес премиерът Бойко Борисов пък направи сравнение между сумите, давани за "Белене" и парите за нови детски градини. "За 30 милиона лева, колкото днес допълнително отпуска правителството на общините, ще има 19 нови детски градини и 15 ремонтирани. За 300 милиона (колкото Тройната коалиция е насочила към АЕЦ "Белене")– колко детски градини нови и колко - ремонтирани – това да бъде пресметнато", коментира пред министрите Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg