300 хил. книжки са невалидни

Водачите са длъжни да следят срока на валидност

72 ~ 1 мин. четене

Повече от 300 хил. книжки в България не са валидни, тъй като срокът им е изтекъл и трябва да се подменят, сочат данните на Министерство на вътрешните работи, изнесени от пресцентъра на ведомството. От МВР напомнят, че водачите са тези, които трябва да следят срока на валидност на свидетелствата си за управление на МПС. Според нормативната уредба у на управлението на МПС с нередовен документ се санкционира по Закона за движение по пътищата.

Глоба е предвидена и в Закона за българските лични документи. Ако книжката е невалидна, това се счита за неизпълнение на разпоредбите, а регламентираните санкции са от 30 до 200 лв., припомнят от МВР.

Издадените до 19 януари 2013 г. свидетелства остават със срок на валидност 10 години за всички категории и ще важат както у нас, така и за страните от ЕС. След тази дата се предвижда различен срок на валидност, който се налага заради изисквания на Европейския съюз. Така книжка с категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ ще е валидна 10 години, но свидетелство с категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E ще важи 5 години. Книжката на лица с физически недостатъци ще се издава със срок до 5 години.

Подкрепи Economic.bg