3000 фирми под надзора на данъчните

Те са в постоянна онлайн връзка

Над 3000 фирми са под надзора на данъчните, въпреки постоянния онлайн контрол на оборотите в Националната агенция по приходите /НАП/. Съмненията, въпреки връзката с НАП, са за укриване на обороти. 

За тези така наречен ирискови фирми данъчнитепредвиждат и проверки на място, съобщи бТВ. За включването на фирмите в списъка се вземат предвид не само обема на оборота, но и площта на обектите и броя на местата. Те са следени от специален софтуер на данъчните.

Една от проверките е на варненска пицария с около сто места и 20-тина клиенти. IT-специалистите на местния НАП изтеглят всички данни от компютъра, проверяват дори кофите за боклук. Под бара се натъкват на тефтер, в който се води т. нар. "черно счетоводство". В един от дните в него е отбелязан оборот от над 1000 лева, докато на касовия апарат в същия ден са отчетени 88 лева.

От НАП са категорични, че ще глобят фирмата. Първоначалната санкция е от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 4000 лева.

Обикновено при подобни случаи на укриване на оборот реланитес тойности са над 700 пъти по-големи от декларираните, обясняват инспекторите. НАП започва пълна ревизия на въпросната фирма.

Всички т.нар. рискови фирми ще бъдат подложени на подобни проверки на място. 

Данните на НАП показват, че след свързването на всички търговски обекти до средата на май са отчетени около 400 млн. лева повече обороти в сравнение със същия период на миналата година.

220 млн. лева повече са приходите в хазната от ДДС.

Коментари: 0