350 000 души чакат пред бюрата по труда

Търсещите работа трябва да снижат критериите си защото заплатите не са като в годините преди кризата

В бюрата по труда са регистрирани повече от 350 000 безработни българи, показват последните данни на Агенцията по заетостта. Особено притеснителен е фактът, че масово у нас безработните престояват дълго на борсите, защото са без никаква квалификация.

В момента шанс за всички безработни е сезонната заетост. В разгара на лятото места има за сервитьори, готвачи и работници в селското стопанство. Заплатите са около 4-500 лева.

От Агенциите за подбор на персонал регистрират търсене на служители в търговски вериги, офис персонал и ИТ специалисти, при които заплатите достигат до мечтаните 6 000 лева на месец. 

В по-големите градове хората са по-скоро оптимисти, че ще намерят работа, докато в малките са загубили надежда.

Според консултанти от агенциите за подбор на персонал хората в малките градове имат шанс да намерят работа, ако потърсят в по-големите градове на страната. Според експертите от агенцията по заетостта сезонната заетост е решение и често - не само временно.

"Често пъти тези хора, които работят сезонна работа биват харесвани от работодателите и те ги запазват и за зимния сезон, тъй като част от работодателите имат бизнес и в зимни курорти", каза пред бТВ експертът Ангел Ангелов.

Експертите отчитат обаче, че търсещите работа трябва да снижат критериите си. Заплатите в нито един сектор не са така високи, както в годините преди кризата. А очакванията растат пропорционално на цените.

Коментари: 0