40% ръст на оборота в туризма се очаква до 2030 г.

Стратегията на държавата е да направи България целогодишна дестинация с над 9 - 12 млн. туристи годишно

Автор: Economic.bg

Приходите на България от туризъм могат да скочат с цели 40% в следващите 10-15 години. Това се прогнозира в приетата от правителството стратегия за развитие на отрасъла до 2030 г. на туристическото звено на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Според документа това ще стане за сметка на растящия туристопоток - 9 млн. чуждестранни летовници годишно се очаква да посреща България до 2020 г. Само десет години по-късно броят им пък може да нарасне до 12 млн.

Документът гласи, че България има шанс да привлича толкова чужди туристи, ако развива културния, спа и планинския туризъм. Освен традиционните морски курорти, държавата ще трябва да заложи и на съпътстващи продукти като религиозния, винения и екотуризма. Амбицията е да се наложи страната ни като целогодишна дестинация.

За миналата година приносът на туристическата индустрия в БВП е близо 11 млрд. лв. Най-много туристи в страната ни са от съседна Румъния, на второ място са гърците, трети са германците, следвани от гостите от Русия. Британските младежи продължават да прекарват лятната си ваканция у нас заради евтиния алкохол.

Стратегията предвижда подобряване на качеството на услугите и повишаване квалификацията на персонала. За да се привлече интереса към културните забележителности и българските чудеса според ведомството на Драгомир Стойнев е необходима „агресивна реклама”. Кабинетът вече отдели 5 млн. евро за популяризиране на българския туристически продукт в чужбина.

Още повече, че страната ни има 209 плажа, повече от 600 минерални извора, 400 високопланиски езера. Що се отнася до културния туризъм, чуждите гости могат да посетят 11 обекта, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, както и 160 манастира и над 330 музея. Държавата признава, че чужденците избират в момента България, защото е евтина дестинация - един гост от чужбина харчи средно около 80 евро на ден само за спане.

Руските туристи, които предпочитат морското крайбрежие, прекарват у нас около десетина дни и са готови да плащат за нощувка над 130 евро. А гръцките и турските туристи посещават България основно заради ски курортите.

Най-богатият турист е любителят на голфа - според експертите в бранша, той оставя до 600 евро за три дни престой у нас само за нощувки. По-заможните и запалени по този спорт могат да похарчат дори 4-5 хил. евро. Българската туристическа индустрия трябва да се адаптира и към световните тенденции, който показва, че най-големият поток от туристи към Европа идва от азиатските страни. През следващите две десетилетия средната класа и доходите в този регион ще растат. България може да привлече тези гости с фолклора, обичаите и занаятите, както и с модерните спа центрове с минерална вода.

Коментари: 0