АЕЦ "Фукушима" излива в океана слабо радиоактивната вода

След месеци преговори, местните риболовни компании се съгласиха за операцията на TEPCO

Автор: Николай Марченко

Tokyo Electric Company (TEPCO), която управлява японската АЕЦ “Фукушима 1”, взе решение да излее слабо радиоактивната вода в океана, информират световните медии.

Oт компанията се оправдават, че подземните води с ниско съдържание на радиация е необходимо да бъдат изведени от специалните резервоари, за да се свали нивото на течности в долните помещения на електроцентралата. Също така, целта е да се възпрепятства последващото й замърсяване.

С тези доводи се съгласиха дори японските рибари. Експертите коментират, че изливането на водата щяло да стане „в рамките на радиационна сигурност” – тъй като е радиоактивна 60 пъти под допустимото.

Агенция Reuters акцентира на факта, че операцията по освобождаването на радиоактивната вода бе предшествана от дълги преговори с местните рибари. Те смятат, че това ще нанесе удар по „репутацията на тяхната продукция”.

През март 2014 г. обаче риболовният бранш одобри „болезненото решение” на TEPCO, като се съгласи, че водата повече не може да се събира във Фукушима. Някои риболовни компании обаче се отказаха от работа в района на катастрофата, което остави много местни без работа.

Коментари: 0