50% от полетите на "Ер Франс" отменени заради стачка на пилотите

Протестът на пилотите ще струва по 10-15 млн. евро на ден на компанията

50% от полетите на
Автор: Божидара Иванова

Над 70 000 пътници са принудени да отложат пътуванията си заради стачка на пилотите на френската авиокомпания "Ер Франс". Според официалната информация на компанията, едва 48% от планираните полети ще бъдат обслужени. "Ер Франс" обещава на пътниците си безплатно презаверяване на билетите за други дати, както и връщане на пълната стойност на сумата в случай на отмяна на полета.

Последната мащабна стачка на пилотите във Франция е била през 1998 г. В започналия днес протест се очаква да се включат най-малко 60 на сто от пилотите на авиокомпанията, които се противопоставят на разрастването на нискобюджетния филиал "Трансавиа" и стачкуват срещу плановете на "Ер Франс" за съкращаване на разходите, предаде ИТАР-ТААС.

Според изпълнителният директор на компанията Фредерик Гаже стачката на пилотите ще струва по 10-15 млн. евро на ден. Междувременно конкурентните авиокомпании веднага се възползваха от ситуацията и пуснаха допълнителни билети от Париж до Тулуза и Ница. Ще бъдат увеличени и местата железниците през тази седмица.

Коментари: 0