Credit Agricole продава Emporiki

Френската банка обаче вероятно ще запази българското подразделение "Емпорики Банк-България"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френската банка Credit Agricole е в преговори за продажбата на гръцкото си подразделение Emporiki Bank, пише Reuters, като се позовава на информация от източник близък до банковите среди.

Според информацията вероятният купувач по сделката е най-голямата гръцка банка National Bank of Greece (NBG). Засега от Credit Agricole отказват коментар.

Имаше дискусии между ръководството на NBG и Credit Agricole по отношение на потенциала за бъдещ стратегически съюз, които са в начална фаза, информираха от NBG, но заявиха, че ще информират своевременно инвеститорите, ако преговорите достигнат до конкретен резултат.

Това е първата банка, която потвърждава, че води дискусии с Credit Agricole за възможно купуване на Emporiki, частично или по друг начин, което зависи от това дали Credit Agricole ще реши да запази миноритарен дял.

Според информация в гръцките медии има още две банки, които имат интерес към Emporiki. Това са EFG Eurobank и Alpha Bank.

Според друг източник на Reuters обаче интерес проявяват и много други банки. "Имало е проявяване на интерес...не само от тези три банки", е казал пред Reuters.

В България Emporiki Bank е представена от дъщерната си банка "Емпорики Банк-България". В средата на юни Credit Agricole обяви, че ще изкупи акциите на българската банка и ще стане директен собственик на финансовата институция. Обявен беше още, че след приключване на процедурата "Емпорики Банк-България" ще приеме името Credit Agricole заедно с търговската марка и лого. Това означава, че при евентуална продажба на гръцката Emporiki Bank, българското дружество ще остане собственост на Credit Agricole.

Смятаната за най-вероятен купувач - National Bank of Greece е собственик на 99.9% от българската "Обединена българска банка" (ОББ). EFG Eurobank е собтваник на друга българска банка - "Пощенска банка", а "Алфа Банк" е клон на Alpha Bank.

Коментари: 0