7 банки разследвани за LIBOR

Призовките са изпратени от главния прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман, а сред получилите ги кредитни институции са Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC и UBS

7 от най-големите световни банки са получили призовки в рамките на разследването за манипулиране на Лондонския междубанков лихвен процент LIBOR, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Призовките са изпратени от главния прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман, а сред получилите ги кредитни институции са Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC и UBS.

От финансовите институции са поискани документи, които ще бъдат разгледани в рамките на разследването за изкуственото завишаване на лондонския междубанков лихвен процент.

В последните документи, подадени до американската Комисия за ценните книжа и борсите, от Citigroup посочиха, че нейни филиали „са получили допълнителни искания за информация и документи от различни американски и чуждестранни правителствени агенции, включително от службите на главните прокурори в Ню Йорк и Кънектикът“.

Нередностите при определяне на LIBOR в Лондон бяха разкрити преди няколко седмици, когато британската банка Barclays бе глобена с 290 млн. паунда за участие в нагласяне на лихвата, а шефът на банката Боб Даймънд подаде оставка и бе разпитван от парламента.

LIBOR е лихва, която банките, участващи в професионалната асоциация British Bankers' Association в Лондон определят всеки работен ден. Лихвата се определя на базата на анкети във всяка една от финансовите институции за това на каква цена са склонни да отпуснат ресурс на други банки.

Коментари: 0