77-ми в света сме по свобода на медиите

Изследването показва, че има накланяне на баланса към категорията на несвободните медии в сравнение с 2011 г.

128 ~ 1 мин. четене

България се нарежда на 77-о място в света по свобода на медиите. Това показва докладът “Свобода на медиите 2013”, изготвен от неправителствената организация Freedom House.

Според класацията България дели 77-ото място с Монголия, нареждайки се непосредствено след Унгария, Черна гора и Сърбия и пред Антигуа и Барбуда и Индия. Начело са Норвегия и Швеция, следвани от Белгия, Финландия и Холандия, а на дъното са Северна Корея и Туркменистан.

Експертите поставят страната ни в групата на държавите с „частично свободни медии“. В класацията са включени 197 държави и територии, от които според Freedom House 63 имат свободни медии, 70 имат частично свободни медии, а в 64 медиите са окачествени като несвободни.

Изследването, оценяващо свободата на медиите по света през 2012 г., показва, че има накланяне на баланса към категорията на несвободните медии в сравнение с 2011 г. Анализът показва също, че по-малко от 14% от хората по света живеят в страни със свободни медии, а по 43% живеят в страни с частично свободни и несвободни медии.

Подкрепи Economic.bg