8 милиона печалба за "Булгартабак холдинг"

Увеличените финансови резултати са от ръста на износа, който е 80% от продажбите

6832 ~ 1 мин. четене

През второто тримесечие на 2012 г. основните дружества в група „Булгартабак” продължават трайната тенденция за отчитане на по-добри финансови резултати, съобщават от холдинга.

„Благоевград – БТ” АД приключва полугодието на 2012 г. с печалба от 8 609 хил. лв., а „София – БТ” АД с печалба от 10 552 хил. лв. За сравнение, резултатът на „Благоевград – БТ” АД за първото полугодие на 2011 г. е бил загуба от 947  хил. лв., а при „София – БТ” АД – 1 438 хил. лв.

Отчетените финансови резултати са продиктувани основно от увеличената експортна реализация, която трайно заема дял от над 80% в общия обем на продажбите. Благоприятен принос има и международната валутна конюнктура, отличаваща се с по-висок курс на долара спрямо българския лев.

 „Булгартабак – Холдинг” АД приключва с печалба от 8 334 хил. лв., като се отчита над 100% ръст в приходите от основна дейност.

Тютюнопреработвателното дружество „Плевен-БТ” АД отчита печалба от 3 187 хил. лв., като през първото полугодие на 2011 г. тя е била 1 460 хил. лв.

Благоприятните финансови резултати  се дължат на успешната и последователна политика по отпимизиране на бизнеспроцесите в предприятията, мотивиране на персонала и разширяване пазарното присъствие на продукцията на група „Булгартабак“ на съществуващи и нови пазари, се казва още в съобщението на компанията.

Подкрепи Economic.bg