AIG иска да съди спасителите си

Американският застраховател избегна фалита през 2008 г. със 182 млрд. държавна помощ, но сега се оплаква от условията по кредита

96 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският застрахователен гигант American International Group (AIG) обмисля да заведе дело срещу държавата, заради несправедливи условия по спасителния план, пише Reuters. Ситуацията изглежда почти комична, тъй като през 2008 г. правителството използва 182 млрд. долара от парите на данъкоплатците, за да не допусне финансовата институция да фалира.

Щатското правителство успя да излезе напълно от AIG едва в началото на декември 2012 г., като отчете 22.7 млрд. долара печалба от "сделката". Макар в крайна сметка данъкоплатците да си получиха парите, преди пет години това не изглеждаше много вероятно. Заемащият в момента длъжността изпълнителен директор Боб Бенмоше заяви, че групата не е разполагала с достатъчно средства, за да се избегне колапса, да преобърне бизнеса си и да се върне към рентабилност.

В момента застрахователният гигант провежда мащабна рекламна кампания под наслов "Благодаря ти, Америка", в която изразява благодарността си към обществеността.

От компанията потвърдиха, че бордът на директорите ще обсъди в сряда дали да се включи към иска срещу правителството на САЩ, заведен от бившия главен изпълнителен директор Морис "Ханк" Грийнбърг. Той е основен акционер в AIG и обвинява Федералния резерв (Фед), че е използвал спасителната помощ в услуга на банките на Wall Street, както и че е начислил по-висока лихва по първия спасителен кредит за AIG.

Reuters припомня, че федерален съдия в Манхатън отхвърли подаденият още през 2011 г. иск на Грийнбърг, но той заведе още едно дело, като се позова на други законодателни актове. Съдът все още не се е произнесъл по него.

Новината предизвика незабавната реакция на Фед, откъдето обявиха, че застрахователят е можел да избере да банкрутира през 2008 г., вместо сега да се оплаква, че акционерите са ощетени.

"Тези обвинения са неоснователни. Бордът на директорите на AIG имаше още един избор през 2008 г. - фалит. Обявяването на несъстоятелност обаче щеше да обезцени акциите на компанията", коментират от институцията.

Подкрепи Economic.bg