AIG се отказа да съди американското правителство

Ръководството е взело решението под натиска на Конгреса и общественото недоволство

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският застрахователен гигант  American International Group (AIG) обяви, че няма да съди правителството, заради неизгодни условия по предоставената му през 2008 г. спасителна помощ в размер на 182 млрд. долара. Компанията е взела това решение след отправеното от Конгреса предупреждение и нескритото възмущение на обществеността в САЩ, пише Reuters.

През 2011 г. бившият изпълнителен директор Морис "Ханк" Грийнбърг заведе иск срещу държавата, като обвини Федералния резерв (Фед), че е използвал спасителната помощ в услуга на банките на Wall Street, както и че е начислил по-висока лихва по първия спасителен кредит за AIG. Тогава искът беше отхвърлен от федералния съд в Манхатън, но през 2012 г. Грийнбърг заведе ново дело, като се позова на други законодателни актове.

Преди няколко дни от AIG обявиха, че бордът на директорите ще обсъди дали да се включи към иска срещу правителството на САЩ. В момента застрахователният гигант провежда мащабна рекламна кампания под наслов "Благодаря ти, Америка", в която изразява благодарността си към обществеността. Настоящият изпълнителен директор Боб Бенмоше призна, че групата не е разполагала с достатъчно средства, за да се избегне колапса, да преобърне бизнеса си и да се върне към рентабилност.

"Не е социално приемливо за AIG да е взела парите и сега да съди правителството", коментира Бенмоше.

Подкрепи Economic.bg