Ахмед Доган подаде оставка

Посочен бе и новият лидер на Движението

Снимка: БГНЕС

208 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Ахмед Доган се оттегля като лидер на Движението за права и свободи и предлага за свой заместник сегашният зам.-председател Лютви Местан. Решението му е било записано във втората част на неговия доклад, който не успя да изчете докрай.

По негова молба това стори малко по-късно днес Филиз Хюсменова от ДПС. Самият Ахмед Доган се върна в НДК и изслуша словото си, изчетено от заместничката му.

В мотивите за оттеглянето му се посочва, че Лютви Местан се е развил и установил като уважаван парламентарист, а в ДПС той е приеман като един от най-добрите оратори на партията. Според Ахмед Доган посоченият за негов наследник има широк опит в преценяване на ситуциите и отстоява твърдо политическите позиции на ДПС.

В доклада си Доган е записал е, че ще остане свързан с каузата на ДПС, тъй като тя е неговото вътрешно его.

"Борците за свобода трябва да имат правото на свободен избор кога да се оттеглят от нагнетения терен на борбите за свобода и демокрация, за да предоставят възможността на други да поемат щафетата.Правя това с дълбокото осъзнаване от необходимостта от подобен акт в името на свободата и развитието на ДПС. Изтърканите клишета за профила на ДПС се въртят около идеята за партия от лидерски тип – това е вярно само за непросветени. ДПС е много повече от това. Моята роля се свежда до шанса на живота ми да дам първия тласък за развитието на ДПС. Благодаря на всички, че ме удостоихте с това призвание", гласят думите на Доган, изчетени от Филиз Хюсменова.

„Като партия ДПС не може да бъде управлявана как да е, защото в ценностната й матрица е заложена независимостта и Свободата за действие", смята още той. В доклада Доган посочва още, че остава посветен на каузата на ДПС. "ДПС е другото мое аз, Затова няма къде и как да избягам от него и не искам, защото ДПС е 28 години от живота ми", написал Доган.

Словото на Доган не прескочи и премиера Бойко Борисов. "Тепърва ще се анализира "случаят ГЕРБ и Бойко Борисов" в най-новата история на България. Най-вече от гледна точка на въпроса: защо след близо 20 г. преход към пазарна икономика и демокрация властовата система на държавата беше обсебена от "неидентифицирани летящи обекти" от подземния свят. Виждайки как реагира медията и обществото на поведението на един мачо като герой-спасител, ти става тъжно и мъчно", казва още Доган.

Стремежът на диктаторите към абсолютната власт е без граници, предупреждава той. "Те обикновено започват с показна прилежност, за да се харесат на публиката и достигат своя апогей с популизъм и демагогия на тема справедливост. И накрая стават жертва на същата машина на властта, която са създали", коментира вече подалият оставка лидер на ДПС.

На съмишлениците си той казва, че парламентарните избори трябва да имат за основна цел спасяване на демокрацията, дори и с цената на непризнаване на изборните резултати.

Подкрепи Economic.bg