Reuters: Мъж насочи пистолет срещу лидера на българската турска партия

В материал на агенцията се описва днешният опит за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган

Снимка: Reuters

3728 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Мъж се качи на сцената и насочи пистолет срещу лидера на българска етническа турска партия, преди охраната да го събори на земята. Това се случи по време на предаваната на живо конференция в събота. Така започва материал на агенция Reuters, свързан с днешния опит за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Дългогодишният лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган избяга невредим, но все още не е ясно защо е бил избран за мишена точно по време на осмия конгрес на партията.

Телевизионните кадри показаха, че мъжът изскача от публиката и прекъсва речта на 58-годишния Доган, който води партията близо четвърт век, продължава материалът. Охранителите биеха и ритаха нападателя.

"Ахемд Доган е в добро здраве. Всичко е под контрол", цитира агенцията Джейхан Ибрямов, който говори пред журналисти след опита за покушение.

Според официална информация на полицията нападателят е от черноморския град Бургас, който е носил в себе си и два ножа.

Либералната партия ДПС представлява етническите турци и други мюсюлмани, които са около 12% от общо 7.3 млн. население на България.

Доган е един от най-влиятелните политици в балканската държава. ДПС беше партньор на предишния социалистически кабинет.

През 1996 г. бившият премиер Андрей Луканов беше намерен прострелян близо до своя дом в София.  Нападенията срещу политици в България са рядкост, завършва Reuters.

Подкрепи Economic.bg