Инсценировка или терористичен акт

Как коментираха представителите на различните партии нападението срещу Ахмед Доган

Политическите коментари:

Снимка: БГНЕС

112 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Политическите партии излязоха с различни тълкувания и позиции по повод случилото се на конференцията на Движението на права и свободи днес.

Около  12.30 часа днес 25-годишният Октай Енимемехмедов опря пистолет до главата на лидера на ДПС. След бърза реакция на самия Доган и намесата на охраната, мъжът беше свален на земята и впоследствие изведен от НДК.

Официални позиции по случая представиха партийните централи на ГЕРБ и БСП.

В декларация от управляващата партия осъдиха категорично нападението над председателя на Движението за права и свободи. "Подобни действия са абсолютно неприемливи и антидемократични, особено по време на политически форум. Като демократична партия, приела изцяло европейските ценности и практики за свой приоритет, ПП ГЕРБ не приема за допустима нито една форма на насилие, не само срещу народен представител, но и срещу всеки български гражданин, гласи позицията на ГЕРБ.

Бившият директор на Национална служба Сигурност в правителството на Иван Костов Атанас Атанасов пък заяви, че нападателят на Доган не е случайно попаднал там. Атанас Атанасов, който е от националното ръководство на ДСБ определи случилото се като много тежка политическа провокация. „ Много ми е странно какъв е тоя човек с такъв пистолет, дето няма да гръмне - не е случайно попаднал там. Когато се организира едно такова мероприятие, на което има 700-800 души делегати, винаги би могло да се промъкне някой, който иска да свърши такова дело", изтъкна той. По думите му атентатът срещу лидера на ДПС е пълен театър.

НСО е допуснала по безотговорен начин това да се случи и трябва да има тежки дисциплинарни санкции за тези, които са го допуснали. За охраната на тези лица има цяла система, в която основна роля играят структури на МВР. Ще кажа, че отговорността е и на МВР.

От "Атака" се фокусираха върху работата на НСО. Лидерът на партията Волен Сидеров обяви днешните събития в НДК за „абсолютен провал на НСО". „За мен и шефът на НСО трябва да подаде моментално оставка", коментира лидерът на "Атака". „Наблюдавах абсолютно непрофесионално поведение на НСО. Не можеш да оставиш човек да тича 150 метра през залата с явно агресивни намерения и да не го спреш", каза Сидеров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също настоя НСО и МВР да поемат отговорност за пропуските в охраната. "Има огромно предизвикателство веднага да се отговори кой стои зад тази провокация. Трябва много бързо всичките тези съмнения и интриги в обществото, че е инсценировка, да бъдат разсеяни от властите. Случилото се е зловеща характеристика за ситуацията в страната", заяви Костов. 

РЗС сравни Ахмед Доган с Том Крус. "Както прогнозирахме, конгресът на ДПС трябваше да произведе нетрадиционна новина и вместо оттеглянето на Ахмед Доган от лидерския пост, станахме свидетели на режисирано меле на най-високата сцена на ДПС", бе коментарът на РЗС. От партията на Яне Янев видяха днешното нападение като "една рискована, азиатски тип ПР акция".

"Не може да му се отрече на Доган, че е добър постановчик. През дългия си престой в сараите явно е гледал много филми по HBO и се опитва да имитира Том Круз. За всеки непредубеден анализатор е ясно, че това е постановка, която цели да заздрави редиците на ДПС и да бъде основен аргумент Доган да остане начело на партията", коментираха още от РЗС.

Напусналият ДПС и впоследствие превърнал се в критик на политиката на Доган - Касим Дал се разграничи от случилото се. Бившият дългогодишен зам.-председател на Движението заяви, че е научил за нападението от медиите и го определя като нещо ужасно, което не бива да се случва в България.

Подкрепи Economic.bg